Bij vorige verkiezingen doken ze al op: neppeilingen. Ook bij deze Tweede Kamerverkiezing zien we ze – en sommige politieke partijen delen ze graag.
Bij de vorige verkiezingen doken ze al op, zogeheten ‘neppeilingen’. Met neppe peilingen kan een verkeerd beeld van het aantal zetels van politieke partijen worden geschetst. Neppeilingen zijn daarmee een manier om verkiezingen te beïnvloeden. Sociale media gebruikers kunnen door de neppe peilingen een verkeerd beeld krijgen van de werkelijke populariteit van politieke partijen.
Op Twitter verscheen eind december 2020 een account dat beweert een politiek peilingbureau met de naam ‘A&M research’ te zijn. In de biografie staat een sterk beknopte beschrijving: ‘Laat je stem horen! Wordt [sic] A&M panellid. Het kost u maar 2 minuten per week’. Het account linkt echter niet naar een website (wel naar een Google formulier met Gmail adres – geen bedrijfsadres), laat staan naar een webpagina met transparante informatie ‘over ons’.
In de eerste, vastgemaakte tweet (van 30 december) van het account staan meer details: ‘Wij combineren bestaande peilingen van onder andere Peil en EenVandaag met onze eigen resultaten om tot een betrouwbaar resultaat te komen. Laat ons knallend het nieuwe jaar en gaan en doe mee, het kost slecht 2 minuten van uw tijd!’ Deze eerste tweet is een oproep aan twitter gebruikers om een vragenlijst voor de “peilingen” van week 1 in te vullen.
Ondanks dat er slechts enkele tientallen tweets van het Twitter account zijn, is er redelijk wat interactie met vooral nieuwe politieke partijen, hun politici en kandidaten. Onder andere Code Oranje, Piratenpartij, Splinter en Volt hebben al een of meer van de neppeilingen gedeeld:
Bij de Kamer van Koophandel is geen bedrijf geregistreerd onder de naam A&M research. Er is ook geen Nederlandse website te vinden; de enige treffer is het Amerikaanse, ongerelateerde A&M Research Inc – Aroma and Medical skin care. Over een Nederlands ‘A&M research’ is verder geen informatie te vinden, behalve een Nederlandse Wikipedia pagina zonder onafhankelijke bronvermelding.
Laat je niet neppen
Kortom: het is volledig onduidelijk wie of wat er achter het twitter account en de zogenaamde “peilingen” van A&M Research zit. Met de door het account beschreven methode zijn geen betrouwbare peilingen te maken. Ook is er geen zicht op welke Twitter gebruikers het online formulier van A&M Research invullen. De kans dat deze sociale media gebruikers toevallig een goede representatie vormen van de Nederlandse stemgerechtigde burgers is nihil.
Kieskijker adviseert alleen officiële, wetenschappelijk tot stand gekomen peilingen op sociale media te delen, bijvoorbeeld ‘De Peiling’ van EenVandaag (uitgevoerd door Ipsos), de peilingen van I&O research, de peilingen van Kantar (voormalig TNS NIPO) en Peilingwijzer (dat de peilingen van de eerste drie combineert).
Kijk mee met Kieskijker via onze sociale media en onze blogs. Zie je zelf iets? Meld het ons!